Wat is turnen voor sport?
Toestelturnen, in het kort ook wel turnen genoemd is een (olympische) sport waarbij de vaardigheden kracht, evenwicht, lenigheid en coördinatie centraal staan. Bij mannen turnen kan er gebruik gemaakt worden van zes verschillende toestellen, terwijl vrouwelijke turners maar gebruik maken van vier verschillende turntoestellen.
Bij zowel mannen als vrouwen turnen kan er gebruik gemaakt worden van vloer en pegasus. Daarnaast maken mannen gebruik van de volgende toestellen; gelijke brug, rekstok, voltige en ringen. Terwijl vrouwen ook nog gebruik maken van de toestellen ongelijke brug en evenwichtsbalk.
Bij turnen is het mogelijk om je te specialiseren in een toestel of kan je meedoen aan een meerkamp waarin je probeert bij alle toestellen een zo hoog mogelijke score te behalen.
Vanaf welke leeftijd turnen?
Turnen kan kinderen op jonge leeftijd helpen bij het ontwikkelen in een interesse voor fitness. Maar turnen is een sport waarbij zorgvuldig overwogen moet worden vanaf welke leeftijd een kind mag beginnen.
Turnlessen beginnen al vanaf een leeftijd van twee jaar, maar veel trainers zeggen dat het beter is om te wachten tot een kind een leeftijd heeft bereikt van 5 tot 6 jaar. In het begin is het vooral belangrijk dat kinderen bewust worden van hun lichaam en plezier vinden in de sport.
Het is erg belangrijk om kinderen niet te dwingen op te beginnen met turnen. Turnen is een individuele sport die leuk hoort te zijn. De kans dat uw kind een professioneel turner wordt is niet groot in tegenstelling tot de verplichtingen die erbij komen kijken. Deze verplichtingen bestaan onder andere uit veel trainen en hoge financiële kosten.
Wat heb je nodig voor turnen?
Zoals al eerder besproken zijn er een aantal toestellen die gebruikt kunnen worden bij het turnen, bij het meerkamp turnen voor mannen zijn dit de toestellen: de gelijke brug, de rekstok, de ringen, de pegasus, paardvoltige en de vloer. Dit terwijl er bij het meerkamp turnen voor vrouwen maar vier verschillende toestellen worden gebruikt. Dit zijn de toestellen de ongelijke brug, de evenwichtsbalk, de pegasus en de vloer.
Bij sommige turnwedstrijden worden er strenge eisen gesteld aan de kledingvoorschriften die turners moeten dragen. Echter hanteren de meeste turnverenigingen minder strenge kledingvoorschriften. Bij turnkleding is het belangrijk dat de kleding niet te los zit, want dit kan tot problemen leiden zoals bijvoorbeeld ergens achter blijven hangen.
Bij kleine kinderen wordt aangeraden om turnpakjes te dragen, maar in de meeste gevallen is het dragen van een t-shirt en korte broek ook voldoende. Voor kleine kinderen is het handig om voetloze panty’s te dragen in plaats van panty’s met voeten, die zijn namelijk gevaarlijker.
Voor vrouwen is het gebruikelijk om een maillot te dragen tijdens het turnen. Turnpakjes zitten strak en zijn uitrekbaar, waardoor er vrij bewogen kan worden. Bij wedstrijden hebben maillots normaliter lange mouwen, maar meestal vinden turnverenigingen korte mouwen geen probleem. Vrouwen met lang haar moeten ervoor zorgen hun haar goed vastgemaakt zit door middel van een staart, knot of vlecht.
Voor mannen is het gebruikelijk om te turnen in een korte broek en een strak t-shirt. In competitieverband geldt dit net even wat anders. Er wordt dan namelijk verwacht dat ze een singlet dragen in combinatie met een lange of korte broek. Een singlet is een turnpakje zonder mouwen. Ook voor mannen met lang haar geldt dat ze hun haar moeten vastmaken met een staart, knot of vlecht.
Wil je als turner of turnster de Nederlandse kampioenschappen of olympische spelen winnen en de nieuwe Epke Zonderland worden? Dan zul je heel veel uren per week moeten trainen en veel talent hebben. Binnen het turnen is lenigheid, kracht en een goede landing van essentieel belang.
Warming up turnen
Om een goede prestatie te leveren tijdens het turnen en om blessures te voorkomen is een warming up van cruciaal belang. Een warming up zorgt voor een goede doorstroming van het bloed in het gehele lichaam. Je lichaam wordt tijdens een warming up opgemaakt voor het strekken en andere inspanningen die geleverd moeten worden tijdens het turnen. Een goede warming hoeft maar tien minuten te duren.
Er bestaat niet één manier om een warming up uit te voeren, maar dit kan juist op veel verschillende manieren. Je kan warmlopen (hardlopen), roeien, touwtje springen en een tal van andere mogelijkheden. Tijdens een warming up is het belangrijk dat je rustig begint en het tempo geleidelijk verhoogt. Eenmaal warm? Vergeet niet direct goed te rekken!
Turn oefeningen
Gelijke/ongelijke brug
Mannen turnen op de gelijke brug en vrouwen op de ongelijke brug.
Op de gelijke brug kunnen mannen gebruik maken van oefeningen met zwaai elementen, kiep elementen, vluchtelementen en afsprong. Terwijl bij vrouwen oefeningen gedaan kunnen worden op de ongelijke brug zoals oefeningen met draaibewegingen, beenzwaai bewegingen, vluchtelementen en afsprong.
De rekstok
De rekstok heeft veel weg van de brug, alleen ligt er hier maar één legger in plaats van twee parallelle leggers. De rekstok komt alleen voor in het mannenturnen. Op dit toestel worden voornamelijk zwaai en draai elementen uitgevoerd. Hierbij kan gedacht worden aan oefeningen zoals de reuzenzwaai en buikdraai.
Het turntoestel pegasus is een springtafel die wordt gebruikt tijdens het onderdeel sprong en wordt gebruikt door mannen en vrouwen. De turner of turnster neemt een aanloopje naar de springtafel, springt op de springplank en zet zich af op de pegasus om vervolgens een oefening te doen. Oefeningen die je kan doen zijn een salto, overslag of flikflak.
Paardvoltige
Een paardvoltige is eigenlijk niks anders dan een gewoon paard met twee voltigeerbeugels. De turner moet enkel met zijn handen steunen op het paard of de beugels en niet met de rest van het lichaam terwijl hij acrobatische oefeningen uitvoert. Ook met het paardvoltige kan je veel oefeningen doen met draaibewegingen, zwaaibewegingen en een handstand in de lucht op het paardvoltige.
De evenwichtsbalk
De evenwichtsbalk is een toestel dat alleen door vrouwen wordt gebruikt. Het doel is om te balanceren zonder van de balk af te vallen terwijl je een aantal oefeningen uitvoert. Voorbeelden van oefeningen die je kan uitvoeren zijn een overslag, salto, pirouette en flikflak.
Ringen
Het bekendste toestel bij het turnen is misschien wel het onderdeel ringen. Dit zijn twee houten turnringen die bevestigd zijn aan een touw of kabel. Dit toestel wordt op het meerkamp alleen gebruikt bij mannelijke turners. Een goede oefening die je kan doen bij de ringen is de muscle up. Lees het artikel gymringen oefeningen voor meer oefeningen met houten turnringen.
Turn oefeningen voor thuis
Net begonnen met turnen? Je kan thuis gemakkelijk een koprol leren, dit is een oefening die zowel vooruit als achteruit uit te voeren is. Het is handig om hier een fitnessmat bij te gebruiken. Probeer vervolgens een handstand tegen de muur en als je dit onder de knie hebt zonder de muur. Iets meer gevorderde vloeroefeningen die je thuis kan doen zijn de arabier, flikflak en salto.
Wat is het verschil tussen turnen en gymnastiek?
Veel mensen denken dat er geen verschil zit tussen gymnastiek en turnen. Echter klopt dit niet helemaal. Turnen valt onder elastiek en is er eigenlijk een onderdeel van. Gymnastiek is dus een breder begrip waar meerdere sporten onder vallen zoals bijvoorbeeld ritmische gymnastiek.
Last van blaren bij het turnen
Een veelvoorkomend probleem bij het turnen is het krijgen van blaren. Dit komt vaak door teveel druk en/of wrijving op de huid waardoor het onderhuidse weefsel beschadigd wordt. Vaak ontstaan blaren bij het turnen op de handen en voeten. Om dit te voorkomen kan je gebruik maken van turnleertjes. Dit is speciaal ontworpen om blaren en eelt te voorkomen, dit komt door de extra grip. Ook zorgt magnesium en liquid chalk voor extra grip en is handig om te gebruiken tijdens het turnen.
Conclusie
Mannen maken dan gebruik van de volgende toestellen; vloer, pegasus, gelijke brug, rekstok, paardvoltige en de ringen. Terwijl bij vrouwen de volgende toestellen worden gebruikt: vloer, pegasus, ongelijke brug en evenwichtsbalk.
Als turn(st)er kun je ervoor kiezen om te focussen op een specifiek toestel of mee te doen aan de meerkamp en alle toestellen te beoefenen.
Turnen helpt kinderen een interesse te ontwikkelen in fitness. Je kan al op hele vroege leeftijd beginnen met turnen, maar in de meeste gevallen is het beter om te wachten tot ze hun vijfde of zesde levensjaar hebben bereikt.
Om te kunnen turnen heb je toestellen nodig, turnkleding en om goed te kunnen worden veel oefening en talent.
Het is goed om voor je begint met turnen een goede warming up te doen, zodat je tijdens het turnen goede prestaties kunt leveren en blessures voorkomt. Als je eenmaal warm bent kun je op de toestellen een heleboel verschillende oefeningen doen zoals draaibewegingen, zwaaibewegingen, salto, overslag en flikflak. Ook kun je thuis meerdere oefeningen uitvoeren zoals een koprol en handstand.
Turnen is een onderdeel van gymnastiek en dit is dus niet hetzelfde. Om blaren te voorkomen is het handig om gebruik te maken van turnleertjes. Daarnaast zorgen magnesium en liquid chalk ook nog eens voor extra grip.